Skip to content

Phishing, scamming en andere trucs

Helaas zijn er steeds meer kwaadwillenden die op allerlei "digitale" manieren geld en/of gegevens van u proberen te ontfutselen.
Een overzicht van enkele methodes:

- U wordt gebeld door iemand die zich voordoet als medewerker van een instantie (Microsoft, bank, overheid etc.) en vraagt of u wachtwoorden doorgeeft, foto's van ID-bewijzen maakt en/of iets op uw computer installeert omdat er zogenaamd allerlei virussen op rondwaren. Vaak spreken de bellers (gebrekkig) Engels.

- U ontvangt een SMS- of WhatsApp-bericht van een instantie (meestal zogenaamd een bank) met de mededeling dat u DIRECT actie moet ondernemen omdat anders iets -zoals een bankrekening- geblokkeerd wordt.
Deze actie omhelst bijvoorbeeld het "bevestigen" van uw inloggegevens op een (nagemaakte) site door het drukken op een linkje in dat bericht.
Of het opsturen van uw bankpas en PIN-code.

- Via WhatsApp krijgt u een bericht van een onbekend nummer, maar in de tekst zelf doet men het voorkomen alsof het bericht van een vriend of familielid afkomstig is.
Als verklaring wordt gegeven dat men de telefoon kwijt is en men dringend geld nodig heeft om openstaande rekeningen te betalen.

En er zijn nog veel meer trucs die oplichters gebruiken. Voor meer informatie en wat te doen als u onverhoopt toch het slachtoffer bent geworden, kunt u contact opnemen met uw bank, of deze pagina van de politiebezoeken.